Nog steeds veel graafschade in Nederland

Je kent het vast wel, zit je op de bank lekker tv te kijken of te surfen op het web en valt opeens het internet of elektriciteit uit! Je kijkt door het raam naar buiten en ziet een aantal bouwvakkers staan die met een kleine graafmachine aan het werk zijn in de straat. Zeer waarschijnlijk hebben ze tijdens het graven per ongeluk een kabel of leiding geraakt. Graafschade komt nog zo’n 100 keer per dag voor in Nederland, dat blijkt uit onderzoek van KlicvoorGraven.nl.

Wat is graafschade?

Graafschade is de naam voor alle schade die ontstaat door werkzaamheden in de grond. In Nederland liggen honderdduizenden kilometers aan leidingen. Denk aan telefonie, gas, water, benzine en riolering. Waar deze kabels en leidingen allemaal precies liggen is vroeger nooit echt bijgehouden. Als er dus een nieuwe kabel gelegd moet worden, dan is het gokken waar oude kabels liggen en hopen dat de aannemer niets raakt.

Helaas komt het regelmatig voor dat kabels en leidingen wel geraakt worden en zit een complete wijk vaak even zonder elektriciteit of internet. De graafschade loopt vaak hoog op!

Verplichte klic melding

Om graafschade te voorkomen wordt vaak een klic melding gedaan. Bij Klic voor Graven kun je zo’n klic melding doen. Je geeft op een kaart aan waar je wilt gaan graven en vervolgens vraagt Klic voor Graven bij het Kadaster op welke kabels en leidingen er daar in de grond liggen. Deze klic melding krijg je vervolgens digitaal en/of per post en zo weet je dus precies als je gaat graven waar de leidingen liggen.

Een klic melding is wettelijk verplicht als je machinaal gaat graven. Graaf je dus een klein gat voor een plant, dan hoef je geen klic melding te doen. Maar ga je een schutting zetten met betonnen poeren, dan is het wel verplicht om een klic melding aan te vragen. Door een klic melding vooraf te doen weet je dus waar kabel en leidingen liggen en kan graafschade in Nederland worden voorkomen!