In 5 stappen een succesvolle sollicitatiebrief
Het schrijven van een sollicitatiebrief doe je waarschijnlijk niet dagelijks. Als je dan ineens in een situatie terecht komt waarin je toch echt moet gaan solliciteren, dan wil je natuurlijk niet tientallen brieven de deur uit doen voor je überhaupt eens een uitnodiging krijgt. Dat kan beter!
De 5 alinea’s
Uiteraard start je een sollicitatiebrief met de vermelding van plaats, datum, en de welbekende ‘Geachte heer, mevrouw’. De afsluiting is meestal ook niet het probleem. Wat daartussen moet, dat is vaak lastig. Als jij je sollicitatiebrief in de volgende vijf stappen (= 5 alinea’s) opstelt, dan vergroot je je kansen aanzienlijk!
1. De eenvoudige inleiding
Gebruik maximaal 5 regels voor deze eerste alinea. Geef hierin aan naar welke functie je wilt solliciteren, hoe je weet dat het bedrijf hiervoor een vacature heeft en waarom deze vacature je zo aanspreekt.
2. Kort voorstellen
In deze tweede alinea stel je jezelf kort voor. Begin met je naam, je leeftijd en je woonplaats. Geef daarbij een korte beschrijving van jezelf. Droomde je bijvoorbeeld altijd al van deze baan? Heb je net een opleiding afgerond die hierbij aansluit? Vermeld dit dan in het kort.
3. Hoe ziet je loopbaan eruit?
De derde alinea is bedoeld om aan te geven wat je nu doet, en wat je eventueel daarvoor nog hebt gedaan op werkgebied. Beperk het tot relevante werkervaring. Probeer ervaringen te noemen waarnaar in de vacature gevraagd wordt.
4. Waarom dit bedrijf?
Benoem positieve punten die je kent van het bedrijf. Vertel waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken. Geef een heldere beschrijving van waarom jij nu precies deze baan wilt hebben.
5. Waarom ben jij de beste keuze?
Je neemt het op tegen andere sollicitanten. Geef het bedrijf reden om voor jou te kiezen. Vertel waarom jij nu zo perfect geschikt bent voor de baan. Probeer talenten te benoemen die ook in de vacature worden benoemd. Sluit af met een aanmoediging om contact met jou op te nemen, bijvoorbeeld: ‘ik hoop dat dit voor u voldoende aanleiding is om mij een uitnodiging voor een kennismaking te sturen’.
Let op je social media!
Het is tegenwoordig de trend om mensen te checken op social media. Recruiters doen dit ook, dus houd hier rekening mee. Zet geen vervelende, asociale of provocerende foto’s of uitspraken op je social media. Wil jij precies weten hoe jij zo professioneel mogelijk overkomt op de sociale netwerksites? Volg dan eens een social media training!