Social media voor het identificeren van bedreigingen
Bedreigingen zijn tegenwoordig helaas bijna aan de orde van de dag. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer zaken aangegrepen worden om bedreigingen tegen te gaan. In feite hebben we het dan natuurlijk vooral over het opsporen van mogelijke bedreigingen, zodat deze kunnen worden voorkomen. Amerika heeft er nu voor gekozen om social media in te zetten om toeristen te checken.
Europese toeristen worden onderzocht
Reizigers uit Europa die de Verenigde Staten in willen kunnen vanaf nu verwachten dat er wordt gevraagd naar de gebruikersnamen die op social media worden gebruikt. Waarom? Omdat er dan direct een bezoekje wordt gebracht aan je page. Dit kan op Facebook of bijvoorbeeld Instagram zijn, om te zien of jij wel echt bent wie je zegt dat je bent. Daarnaast wil Amerika op deze manier ook extra controleren op mogelijke bedreigingen.
Hoe zit het met de privacy?
Aan het begin van 2016 gaf de Verenigde Staten aan dat social media controle in de nabije toekomst lag. Op dat moment kwam er van alle kanten zware kritiek, vooral ook vanuit de ACLU, een beweging met betrekking tot de burgerrechten. Deze beweging was, en is, van mening dat er op deze manier geen vrijheid van meningsuiting meer bestaat. Social media zou dé plek moeten zijn waar je kunt zeggen wat je wilt. Nu zou alles kunnen worden gezien als een bedreiging, volgens de beweging, die overigens ook vindt dat het ten koste van de privacy gaat. De grootste angst is wel dat er hierdoor in de toekomst ook om social media gegevens zal worden gevraagd door landen die kunnen worden omschreven als minder of niet democratisch.
Het is niet verplicht
Het opgeven van je gebruikersnaam op social media is niet verplicht en daarom ziet Amerika ook niet in waarom bepaalde organisaties zich er zo druk om maken. Wel geeft het land aan dat er wel extra aandacht zal zijn voor mensen die niet bereid zijn om deze informatie te delen. Volgens de Verenigde Staten draait het uiteindelijk allemaal om de veiligheid en worden de social media gegevens uitsluitend gevraagd om potentiële bedreigingen te kunnen identificeren. Mensen worden niet geweigerd wanneer zij de gegevens niet willen afstaan en voor alsnog blijft het vrijwillig. Mogelijk wordt het in de toekomst wel verplicht.
Ook invullen op het Esta formulier
Het Esta formulier is verplicht om Amerika in te mogen. Ook op dit formulier kun je nu de gebruikersnamen op de sociale netwerken aangeven. Onder meer YouTube, Instagram, Google+, LinkedIn en Facebook kunnen worden geselecteerd.