Betalingstermijn langer dan 60 dagen verboden
Goed nieuws voor ondernemers! Sinds 1 juli 2017 mogen grote bedrijven en multinationals geen extreem lange betalingstermijnen meer hanteren voor hun mkb leveranciers. Zo worden kleinere ondernemers beschermd tegen het te lang moeten wachten op hun geld.
Zakendoen met een groot bedrijf of A-merk kan veel kansen bieden, daarom accepteren veel ondernemers de langere betalingsvoorwaarden. Sommige bedrijven betaalde hun factuur pas na 90 dagen of meer. Gelukkig is hier per 1 juli een einde aan gekomen.
Maximum betalingstermijn
De nieuwe wet is er om mkb ondernemers te beschermen. Grote ondernemers kunnen een betalingstermijn van maximaal 60 dagen afspreken met hun kleinere leveranciers. Uiteraard zijn kortere betalingstermijnen ook nog steeds toegestaan. Een langere betalingstermijn die wordt vastgelegd, is dan ongeldig. Dit gaat namelijk tegen de wet in. In een dergelijk geval geldt een betalingstermijn van 30 dagen.
Voor bestaande contracten is een overgangsregeling. De overgangstermijn geldt één jaar. Per 1 juli 2018 moeten dus zowel oude als nieuwe contracten voldoen aan de nieuwe regeling. Heb je dus nog een klant met een langere betaaltermijn? Neem dan contact met ze op.
Cash is king
De nieuwe wet is goed nieuws voor mkb’ers. Lange betalingstermijnen zijn voor elke ondernemer een probleem, want ‘cash is king’. Met de nieuwe regeling komt een einde aan te lang moeten wachten op het geld waar de ondernemer recht op heeft. De Europese norm is een betalingstermijn van 30 dagen voor alle soorten bedrijven. De maximale 60 dagen voor het voldoen van een factuur is dus nog steeds aan de lange kant, maar een sterke verbetering ten opzichte van 90 dagen.
Voor wie geldt de nieuwe regeling?
De regeling heeft betrekking op handel tussen grote ondernemers en het mkb. ZZP’ers vallen ook onder het mkb. De definitie van een grote onderneming is minder eenduidig. Het betreft namelijk alle ondernemingen die niet als mkb kunnen worden aangeduid in artikel 2:397 lid 1 en 2 van het Burgerlijk Wetboek.
Niet betalende klant
De nieuwe wetgeving is een uitkomst, maar dan moet de klant nog wel betalen voor het werk dat je hebt verricht. Wellicht heb je een social media training gegeven, infographic gemaakt of een blog geschreven. Ben je op zoek naar een incassobureau in Utrecht? Dan kunnen wij je Willems Incasso aanbevelen.