Videomarketing: 10 belangrijke statistieken
Dat videomarketing belangrijk is, dat weten we natuurlijk allemaal. We zien steeds meer videocontent op social media verschijnen, en er komen steeds meer formaten bij. Dan wordt de variatie ook nog eens uitgebreider. Korte en lange video’s, bedrijfsfilms en productfilms, interactieve video-inhoud en emotionele videocontent.. Het mag duidelijk zijn dat videomarketing iets is waar we niet langer omheen kunnen.
Wat zeggen marketeers over videomarketing?
Voor een uitgebreid Amerikaans onderzoek werden 500 marketeers door Hubspot ondervraagd. Deze marketeers beantwoordden vragen over onder meer de impact en de inzet van videomarketing voor bedrijven. Wij delen de 10 belangrijkste statistieken over videomarketing die uit dit onderzoek zijn voortgekomen.
1. YouTube behoort tot de favorieten
YouTube is langere tijd wat achter gebleven bij bedrijven. Vaker ging de aandacht naar Facebook en Instagram. Toch gaan steeds meer marketeers nu ook met YouTube aan de slag, zeker nadat het videokanaal zo hard is gegroeid tijdens de coronapandemie. Maar liefst 77 procent van de marketeers geeft aan YouTube te gebruiken voor het hosten van marketingvideo’s.
2. Budgetten tot wel 10.000 euro
Een deel van de marketeers geeft aan dat het budget voor videomarketing tussen 2021 en 2022 niet is veranderd. Van de marketeers die aangeven dat het budget hiervoor wél is veranderd, geven zij allemaal aan dat het budget is verhoogd. 14 procent van de marketeers geeft aan dat het bedrijf waarvoor zij actief zijn tot wel 10.000 euro uitgeeft aan het laten maken van een video.
3. Geen kwestie meer van een half uurtje opnemen
We kennen allemaal de eerdere video’s voor videomarketing nog wel. Soms was het duidelijk te zien dat er een relatief slechte camera werd gebruikt, soms zaten er versprekingen of taalfouten in. We keken er eigenlijk overheen. Veel video’s werden nu eenmaal binnen een half uur of een uur gemaakt. Deze tijd is voorbij. Een derde van de ondervraagde marketeers geeft aan dat het gemiddeld twee weken duurt om een video te maken.
4. De productie is het duurst
Het maken van een video bestaat natuurlijk uit meerdere onderdelen. Alle onderdelen brengen eigen kosten met zich mee. Maar liefst 65 procent van de marketeers geeft aan dat de productie het duurste onderdeel is van het video creatieproces. Hieronder vallen het filmen, de belichting en audio.
5. Pre-productie kost de meeste tijd
Ieder onderdeel in het proces om een video te maken kost tijd. Sommige onderdelen zijn snel gedaan, andere onderdelen kosten heel veel tijd. 38 procent van de marketeers geeft aan dat de pre-productie van een video de meeste tijd kost binnen het video creatieproces. Hieronder vallen de ideevorming, het schrijven van het script en het casten.
6. Aandacht voor stil automatisch afspelen
We kennen het waarschijnlijk allemaal wel. Je zit lekker op social media te scrollen op een moment waarop je dat eigenlijk niet hoort te doen. Tijdens een vergadering bijvoorbeeld. Ineens begint een video automatisch af te spelen en iedereen in de ruimte kijkt naar je om. Bijzonder gênant! Stil automatisch afspelen heeft dan ook de voorkeur. 74 procent van de marketeers geeft aan dat video’s worden geoptimaliseerd voor stil automatisch afspelen.
7. Het toevoegen van ondertiteling
In het verleden stonden we er niet zo bij stil. Nederlandstalige video’s werden niet ondertiteld. Ineens ging er het welbekende lichtje branden bij een aantal marketeers, waardoor ondertiteling ineens aandacht kreeg. Video’s zonder ondertiteling zijn vaak niet duidelijk voor mensen die doof of slechthorend zijn. Inmiddels wordt door 65 procent van de marketeers gebruik gemaakt van ondertiteling in videocontent.
8. Hoeveelheid video’s per maand
Deze statistiek is eigenlijk niet leidend voor bedrijven, doordat het per bedrijf verschillend is. Het is nu eenmaal zo dat een enkele video per maand voor het ene bedrijf meer dan voldoende is, terwijl het veel te weinig is voor het andere bedrijf. Bij deze statistiek willen we dan ook aangeven dat het vooral belangrijk is om goed te kijken naar wat jouw bedrijf nodig heeft. 31 procent van de bedrijven geeft aan twee tot vier video’s per maand te publiceren.
9. Groeiende prioriteit
Videomarketing neemt steeds verder toe aan populariteit, waardoor steeds meer bedrijven ermee aan de slag gaan. Deze trend begon al een aantal jaren geleden. In 2019 gaf 29 procent van de bedrijven al prioriteit aan videomarketing. Vanaf dat moment is er enkel een stijgende lijn te zien.
10. De grootste uitdagingen
Op de vraag wat de drie grootste uitdagingen zijn bij het maken van video-inhoud, waren de belangrijkste antwoorden: gebrek aan tijd om video-inhoud te maken (39%), moeite met het creëren van een effectieve videostrategie (33%) en onvoldoende budget om video-inhoud te maken (31% ).
Videomarketing is dé marketingvorm van nu
We zien de wereld van marketing steeds veranderen. Dit geldt niet alleen voor marketing op social media, maar ook daarbuiten. Meerdere vormen van marketing hebben aandacht nodig, waaronder ook contentmarketing en natuurlijk videomarketing. Op dit moment is videomarketing verreweg het meest in trek en bedrijven doen er goed aan om ermee aan de slag te gaan. Wil jij videomarketing uitbesteden aan een ervaren partij? Dan staan wij voor je klaar. Neem gerust contact op voor meer informatie, advies of een vrijblijvende offerte.