5 tips voor meer veiligheid op social media
We gaan tegenwoordig heel makkelijk om met social media. Toen de sociale kanalen voor het eerst verschenen, waren we ons nog goed bewust van de mogelijke gevaren van internet. In deze tijd zijn we zo gewend aan het dagelijks gebruik van internet en social media dat we niet meer stilstaan bij de mogelijke gevaren van deze dagelijkse bezigheid. Toch is het wel belangrijk om jezelf, je persoonlijke informatie en eventueel je zakelijke gegevens te beschermen op social media. Hoe doe je dat?
Bescherm jezelf en je bedrijf op social media
Het grootste probleem is dat we tegenwoordig heel makkelijk altijd en overal gebruik maken van internet om van alles te delen op social media. Dit op zich hoeft niet per se een probleem te zijn, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat er ook mensen met verkeerde bedoelingen aanwezig zijn op internet. De sociale netwerken worden meer dan eens gebruikt om iemands identiteit te stelen, bijvoorbeeld, of om vast te stellen wie wanneer op vakantie is, zodat er een inbraak kan worden georganiseerd. Zomaar wat voorbeelden van zaken waar je je altijd van bewust moet blijven. Hoe zorg je nu voor een goede veiligheid van jezelf en je bedrijf op social media? Wij geven je graag 5 tips!
1. Klik niet zomaar alles aan
We weten inmiddels dat er volop geadverteerd wordt door bedrijven op social media. Daarnaast zien we veel nieuws voorbij komen en krijgen we gesponsorde content te zien. Helaas zijn niet alle advertenties, nieuwtjes en gesponsorde berichten afkomstig van een betrouwbare bron. Clickbait komt vrij veel voor, evenals fake news om je op een bepaalde pagina te krijgen. Klik niet zomaar alles aan op social media, maar wees je altijd bewust van je doorklikacties. Vertrouw je iets niet? Klik dan nooit op de link.
2. Beperk je eigen voetstappen op social media
Eigenlijk geldt dit niet alleen voor je activiteiten op social media. Het geldt voor alles wat je doet op internet. Bij elke actie die je online onderneemt laat je een voetstap achter, ofwel een spoor dat kan worden gevolgd. Dit betekent helaas ook dat het makkelijker wordt om persoonlijke gegevens of bedrijfsgegevens te achterhalen. Hackers volgen je voetstappen en verzamelen zo informatie waar zij – bijvoorbeeld – fraude mee kunnen plegen. Voorkom dit door gebruik te maken van VPN. Dit is een veilige verbinding waarbij je geen persoonlijke sporen achterlaat.
3. Let altijd goed op je privacy op social media
Stel, je bent op vakantie. Dan is het logisch dat je dit wilt delen met je contacten op social media, zoals op Facebook. Je deelt een post met een foto waarop je lekker op een Turks strand ligt te luieren. Weet jij precies wie dit allemaal te zien krijgen? Als je het per ongeluk openbaar deelt, dan kan de hele wereld zien dat jij in het buitenland ligt te zonnen. Met een beetje speurwerk vinden ze jouw adres en een inbraak is snel gepland. Dit wil je niet. Als je iets wilt delen, zorg er dan voor dat het bericht alleen gezien kan worden door mensen die je vertrouwt. Check daarom altijd je privacy instellingen op social media voor je iets post.
4. Kies je wachtwoorden bewust
Hoe vaak maak jij het mee dat je ineens door iemand getagd wordt, samen met 99 andere personen? Of hoe vaak ontvang je van iemand die je kent een eigenaardige link in je Facebook Messenger? Dit zijn tekenen dat iemand is gehackt. Het zal jou zelf misschien ook al eens gebeurd zijn. Je kunt het nooit helemaal voorkomen, maar je maakt het risico wel aanzienlijk kleiner door je wachtwoorden bewust te kiezen. Gebruik geen namen, geboortedata of andere zaken die belangrijk voor je zijn. Het liefst gebruik je een sterk wachtwoord dat door een speciale generator wordt aangemaakt voor je. Lastig te onthouden voor jezelf, maar wel veel veiliger.
5. Overdenk alles wat je post
Het is bijna iedereen wel eens gebeurd. Je bent zo enthousiast over iets dat je er geen tweede keer over nadenkt om het te posten op social media en zo te delen met je vrienden of andere professionals. Achteraf gezien heb je spijt, want je hebt iets gedeeld wat misschien niet heel handig was. Het is daarom voor je eigen veiligheid belangrijk om elke post te overdenken voordat je deze daadwerkelijk plaatst. Niet alle informatie over jou of je bedrijf is bedoeld voor social media. Probeer hier altijd bij stil te staan.
Laat social media vooral spreken voor je bedrijf
Een verkeerd gebruik van social media kan voor vervelende situaties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan datalekken, maar ook fraude, oplichting en inbraken. Een goed gebruik van social media kan echter voor je bedrijf spreken en je omzet verhogen. Wil jij weten hoe social media ingezet kan worden voor jouw bedrijf? Volg dan een social media training bij ons!