8 Meest gemaakte fouten met Powerpoint
Als je wel eens voor een groep staat om een presentatie of workshop te geven, dan zul je vaak gebruik maken van Powerpoint. Maar hoe vaak komt het wel niet voor dat je naar een Powerpoint presentatie zit te kijken en je na de 4e slide het verhaal al kwijt ben? Hieronder staan 8 van de meest gemaakte fouten met Powerpoint.
Meest gemaakte fouten in presentaties
Afgelopen week zag ik een tweet van Dirk Tromp (@DeeTromp) langskomen met een video. Hierin vertelde de Amerikaanse comedian Don McMillan op een grappige manier een aantal fouten die mensen eenvoudig maken met Powerpoint. Bekijk dus onderstaande video of lees de tips hieronder.
Fout 1: Teveel tekst in een dia
Veel mensen die niet vaak voor een groep staan vinden het fijn om alle tekst die ze gaan vertellen in hun dia te zetten. Zo hoeven ze het alleen maar voor te lezen en kan er weinig mis gaan. Voor de aanwezigen is het echter supersaai om naar te kijken en mensen vragen zich af waarom ze in de zaal zitten.
Fout 2: Vergeet niet de spellingscontrole
Niets is zo vervelend als er een taalfout in je presentatie zit. Foutloos Nederlands schrijven lukt niet iedereen en ook bij mij gaat het niet altijd goed. Maar laat altijd de spellingscontrole van Microsoft even je tekst nalopen en kijk naar woorden waar een rood lijntje onder staat. (Tip: of vraag Gavoortaal.nl)
Fout 3: Teveel bulletpoints
Probeer in een presentatie altijd zo min mogelijk bulletpoints te gebruiken. Teveel bulletpoints maken je verhaal onoverzichtelijk en dragen er niet toe bij dat je boodschap wordt onthouden. Ik probeer alleen bulletpoints te gebruiken als het echt niet anders kan, dus bijvoorbeeld bij een lijstje met tips.
Fout 4: Te felle achtergrondkleur
In Powerpoint heb je de mogelijkheid om een eigen achtergrond in te stellen. Standaard geeft Microsoft een aantal standaard felle kleuren, maar deze raad ik je af om te nemen. Dit soort kleuren maken je presentatie net een kleurplaat en je letters zijn vaak niet leesbaar, maak dus altijd een eigen achtergrond.
Fout 5: Teveel dia’s in je presentatie
Het is niet zo dat hoe meer sheets je in je powerpoint zet hoe meer informatie je kunt overdragen naar de aanwezige personen. Probeer het aantal dia’s niet te overdrijven. Zo blijft de presentatie overzichtelijk en hoef je zelf ook minder te klikken met je afstandsbediening.
Fout 6: Teveel data in een dia
Als je een presentatie moet geven met veel cijfers en grafieken, probeer er dan op te letten dat je niet alle informatie in één dia zet. Dit maakt de dia en grafiek minder goed leesbaar. In de video laat Don McMillan dat op een grappige manier zien.
Fout 7: Teveel animatie in je presentatie
Binnen Powerpoint zijn er tientallen effecten en animaties mogelijk om je dia’s, teksten en vormpjes in te laten vliegen. Animaties zijn naar mijn mening prima, zolang ze maar met mate en eenduidig gebruikt worden. Als ik in een verhaal 10 verschillende effecten zie, dan denk ik leuk gedaan, maar of de inhoud blijft hangen?
Fout 8: Verkeerd lettertype
Kies altijd het lettertype dat bij jouw verhaal en bedrijf past. Ieder lettertype heeft zijn eigen uitstraling, houd daar dus rekening mee bij het maken van je Powerpoint presentatie. Kies ook bij voorkeur niet voor het standaard Times New Roman lettertype, deze is zo standaard.
Powerpoint vs Prezi
De laatste jaren is Prezi steeds groter en bekender geworden bij het brede publiek. Het wordt slechts alleen door een fractie van de mensen gebruikt. De veel gemaakte fouten in Powerpoint kun je natuurlijk ook maken met Prezi, dus let daar goed op!