Hoe maak je bezwaar bij Facebook en Instagram tegen gegevensgebruik?

Facebook en Instagram gaan steeds meer AI-functionaliteiten aan de sociale kanalen toevoegen. Het bedrijf Meta heeft daarom aangekondigd gegevens van leden van deze kanalen te willen gaan gebruiken voor het trainen van de AI-modellen. Eerder werd bekend gemaakt dat video’s, foto’s en berichten gebruikt zullen gaan worden voor dit doeleinde, maar dat mensen die dit niet willen bezwaar kunnen maken. Hoe zit dit precies en hoe kun je bezwaar maken?

Einddatum voor bezwaar maken is uitgesteld

Mogelijk heb je het op het nieuws meegekregen. In Europa willen Facebook en Instagram jouw gegevens gaan gebruiken voor het trainen van de AI-tools die zij in de sociale kanalen willen gaan integreren. Er werd aangegeven dat het privacybeleid zou worden aangepast en dat je tot 26 juni 2024 bezwaar kon maken als je niet wilt dat jouw gegevens voor dit doeleinde worden gebruikt. Deze datum is inmiddels uitgesteld, omdat een privacy-waakhond uit Ierland in actie is gekomen. Meta had al rekening gehouden met feedback van regelgevers en heeft de datum daarom uitgesteld. Wel gaf het bedrijf aan deze actie te zien als een stap terug voor de innovatie van AI binnen Europa, waarover de teleurstelling bij Meta groot is.

De plannen van Meta met jouw gegevens

De plannen van Meta zijn duidelijk. Het is de bedoeling om jouw gegevens van Facebook en Instagram te gebruiken voor het ontwikkelen en verbeteren van de AI-tools die gekoppeld zijn – of gekoppeld gaan worden – aan deze sociale kanalen. Zo heeft Meta aangegeven gebruik te willen gaan maken van berichten, foto’s en bijschriften. De AI-modellen moeten met foto’s worden getraind om nieuwe beelden te kunnen genereren en visuele herkenning te optimaliseren. Daarnaast moeten de AI-modellen van berichten leren om tekst te gaan begrijpen. Meta heeft wel aangegeven dat privéberichten niet zullen worden gebruikt. Het gebruik van persoonlijke informatie die niet kan worden geanonimiseerd is een groot zorgenpunt voor meerdere privacy-waakhonden binnen Europa.

Moet je bezwaar maken tegen het gebruik van gegevens?

Vooralsnog zijn de plannen uitgesteld, wat betekent dat ze niet van de baan zijn. Experts zien goede kans dat Meta de plannen toch kan voortzetten en dan kan het maken van bezwaar belangrijk zijn. Dankzij de Europese privacywetgeving (AVG) heb je het recht om bezwaar te maken tegen het gebruik van jouw gegevens voor AI-training. Maak je bezwaar, dan verbied je Meta tot het gebruik van jouw gegevens, zoals je berichten en foto’s. Maak je geen bezwaar, dan betekent dit dat je automatisch toestemming geeft tot het gebruik van je gegevens. Het is belangrijk je hier bewust van te zijn. Het is geen kwestie van moeten, maar om je privacy te beschermen is het wel verstandig om bezwaar te maken. Wij geven je twee stappenplannen om via de apps van de beide kanalen bezwaar te maken.

Stappenplan voor Facebook

Wil je niet dat AI-tools worden getraind met jouw berichten en foto’s die je op Facebook hebt staan, dan kun je in de Facebook app als volgt bezwaar maken:

  • Klik rechts bovenin op je eigen profielfoto.
  • Ga naar ‘Instellingen en Privacy’ en klik vervolgens op ‘Instellingen’.
  • Scroll helemaal naar beneden om op ‘Privacybeleid’ te klikken.
  • Selecteer ‘recht om bezwaar te maken’ (blauwe link bovenaan de tekst).
  • Vul het formulier in en bevestig.

Stappenplan voor Instagram

Als je niet wilt dat je Instagram berichten en foto’s worden gebruikt voor het trainen van AI-tools, dan kun je in de app als volgt bezwaar maken:

  • Ga naar je eigen profiel in de app.
  • Klik op het menu rechtsboven.
  • Klik onderaan op de button ‘Info’.
  • Tik ‘Privacybeleid’ aan.
  • Selecteer ‘recht om bezwaar te maken’ (blauwe link bovenaan de tekst).
  • Vul het formulier in en bevestig.

Bezwaar maken betekent geen volledige bescherming

Na het maken van bezwaar krijg je een code via de mail om je e-mailadres te verifiëren. Wanneer je bezwaar wordt ingewilligd, ontvang je ook bevestiging in je mailbox. Het maken van bezwaar tegen het gebruik van jouw berichten en foto’s zorgt ervoor dat Meta deze gegevens niet mag gebruiken voor het trainen van AI-tools. Dit betekent helaas niet dat je zeker bent van een volledige privacybescherming. Komt jouw naam bijvoorbeeld voor in de berichten van iemand anders, en heeft deze persoon geen bezwaar gemaakt? Dan kunnen die berichten dus wél gebruikt worden. De datum voor bezwaar maken is wel uitgesteld, maar dit betekent niet dat je niet nu al bezwaar kunt maken.

Wil je niet dat jouw gegevens door Meta worden gebruikt en heb je een momentje over? Neem dan even de tijd om de formulieren op Facebook en Instagram in te vullen. Het is zo gepiept!