ChatGPT en LLM tekstgeneratie: hoe zit het nu precies?

Velen weten inmiddels wat ChatGPT is en hebben er al eens gebruik van gemaakt. We gebruiken deze AI-tool allemaal op een eigen manier. Zo wordt de tool door particulieren steeds vaker gebruikt als zoekmachine, terwijl bedrijven ChatGPT steeds vaker gebruiken voor het genereren van content. LLM is een wat minder bekende term, maar de twee hebben zeker met elkaar te maken. Hoe zit het nu precies en wat zijn de voordelen?

Wat zijn LLM’s nu precies?

LLM staat voor Large Language Model. Als we het hebben over LLM’s, dan hebben we het dus over geavanceerde kunstmatige intelligentie modellen. Deze LLM’s gebruiken grote hoeveelheden tekstdata om menselijke taal te begrijpen en te kunnen genereren. Ze zijn getraind op miljoenen boeken, websites en andere tekstbronnen, waardoor ze een eindeloze woordenschat en grammaticale kennis hebben opgebouwd. Je zou een LLM kunnen zien als een tekstschrijver die alle mogelijke combinaties van woorden en zinnen kent én begrijpt. Op dit moment wordt er dagelijks gewerkt aan het ontwikkelen van LLM’s en de mogelijkheden die zij bieden.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen van LLM’s?

De ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. De LLM’s worden steeds beter in het begrijpen van context en nuances van de menselijke taal, waardoor ze gedetailleerde beschrijvingen kunnen geven, creatieve verhalen kunnen schrijven en de meest complexe vragen goed kunnen beantwoorden. De nieuwste modellen, zoals ChatGPT-4o, zijn krachtiger en groter dan alle voorgaande modellen. Hoe groter het model, hoe beter het kan leren en presteren. Een andere belangrijke ontwikkeling is de toevoeging van zogenaamde multimodale capaciteiten, wat betekent dat de LLM’s niet meer alleen tot tekst beperkt zijn. Ze kunnen nu ook omgaan met meerdere soorten data, zoals afbeeldingen en audio. Hierdoor worden meer toepassingen mogelijk, zoals spraak gestuurde interfaces en geautomatiseerde videobeschrijvingen.

 

De combinatie van ChatGPT en LLM tekstgeneratie

Wat is nu de onderlinge link tussen ChatGPT en LLM? Eigenlijk kun je ChatGPT zien als dé representatie van waar een LLM toe in staat is. De AI-tool werkt namelijk op basis van een LLM, wat ervoor zorgt dat de tool in staat is om menselijke gesprekken te voeren, verhalen te schrijven, vragen te beantwoorden en zelfs complexe problemen op te lossen. Door de samenwerking tussen ChatGPT en LLM’s kun je profiteren van tal van voordelen van de AI-tool. Wij geven je inzicht in drie van deze voordelen.

1. Het voeren van natuurlijke gesprekken

Het “Ik begrijp je niet”, de standaard zin die oudere chatbots maar al te vaak gebruikten, is verdwenen als er gebruik wordt gemaakt van ChatGPT. Deze AI-tool begrijpt namelijk wel altijd wat er bedoeld wordt. Je kunt natuurlijke gesprekken voeren met de tool op je eigen niveau, van gewoon een gezellig praatje tot moeilijke, medische discussies of juridische kwesties. Je kunt altijd een gesprek met ChatGPT voeren zoals je dat met een bekende zou doen, of je nu een recept wilt hebben, een technisch probleem op wilt lossen of gewoon even een ‘maatje’ nodig hebt.

2. Een boost voor je creativiteit

Je kent het wel. Je bent je social media posts aan het schrijven of je werkt aan een zakelijk blog en ineens is de inspiratie op. Het is fijn om bijvoorbeeld social media posts een eindje vooruit in te plannen, zodat je er voorlopig geen omkijken meer naar hebt. Dit betekent wel dat je op één dag een grotere hoeveelheid posts schrijft en dan ineens loop je tegen een blokkade aan. Dat kan de beste overkomen! Met ChatGPT hoeft dit geen probleem meer te zijn. Je kunt gewoon door. De AI-tool kan namelijk ook social media posts voor je schrijven of je goede ideeën geven die je eigen inspiratie en creativiteit boosten.

3. Leren wordt een stuk makkelijker

Misschien is het je zelf ook al eens overkomen. Je volgt een online cursus of training en je krijgt een onderwerp, maar niet helder voor jezelf. Complexe onderwerpen kunnen heel lastig uit te leggen zijn in enkel tekst, en kunnen daardoor ook heel moeilijk te begrijpen zijn. Kom je er niet uit? Dan kun je ChatGPT vragen om het complexe onderwerp eens goed aan je uit te leggen op een makkelijke manier. Je kunt erover in gesprek gaan met de AI-tool en al je vragen stellen over het onderwerp. Zo wordt leren een stuk makkelijker. Voor docenten die online trainingen maken is ChatGPT ook nuttig. De tool kan bijvoorbeeld helpen met het genereren van oefeningen en opdrachten.

ChatGPT wordt steeds krachtiger voor bedrijven

De AI-tool biedt goede voordelen voor particulieren. Zo kan ChatGPT helpen in de strijd tegen eenzaamheid, maar kan de AI-tool ook zoekopdrachten makkelijker maken. Google geeft je veel resultaten op een zoekopdracht en je moet zelf nog uitvinden wat nu het beste resultaat is. ChatGPT geeft je gewoon één duidelijk resultaat. Het bespaart tijd. Toch biedt ChatGPT voor bedrijven de belangrijkste voordelen en de tool wordt steeds groter en krachtiger. Werk je nog niet met ChatGPT en wil je er wel op een goede manier mee om leren gaan om er het beste uit te halen voor jouw bedrijf? Dan kun je bij ons natuurlijk een ChatGPT training volgen! Zo weet je zeker dat jij klaar bent voor een AI gerichte toekomst!