Effectief brainstormen met mindmapping
Een uurtje brainstormen zou heel wat op moeten kunnen leveren, maar helaas is het vaak zo dat een brainstormsessie relatief weinig oplevert. Dit is jammer, want dan kost het meer tijd dan dat je er ook daadwerkelijk iets goed uit weet te krijgen. Mindmapping helpt om een brainstormsessie optimaal effectief te laten verlopen, met een gewenst eindresultaat.
Waarom brainstormsessies vaak mislukken
Brainstormsessies mislukken maar al te vaak, en in de meeste gevallen heeft dit te maken met een verkeerde manier van notities maken. Je hoort meerdere ideeën vlak na elkaar, probeert alles onder elkaar op een gelinieerd velletje te krabbelen, krast dubbele ideeën weer weg en hebt geen ruimte meer om toevoegingen bij de juiste punten te schrijven. Terwijl je een idee uitschrijft zijn er alweer drie nieuwe ideeën geopperd die je hebt gemist. Misschien was dat wel net dat briljante idee dat je nodig had. Kortom, het wordt een rommeltje op je papier en de sessie is waardeloos.
Mindmapping werkt echt!
Mindmapping is eigenlijk een nieuwe manier van aantekeningen maken. Je schrijft niet meer van boven naar beneden, van links naar rechts. Bij mindmapping schrijf je vanuit een centraal punt, vanuit de kern. Schrijf het onderwerp van de brainstormsessie centraal op een vel papier en omcirkel deze kern. Vervolgens schrijf je alle ideeën in praktische steekwoorden om deze kern heen, eigenlijk op een willekeurige plaats op het papier. Met lijnen kan je deze steekwoorden met de kern verbinden.
Toch nog iets toevoegen
Als er een aanvulling op een eerder genoemd idee wordt gegeven, dan is dit vaak lastig te verwerken in standaard notities. Je moet kleiner gaan schrijven, in onverklaarbare afkortingen of tussen twee regels door. Onoverzichtelijk! Met mindmapping heb je hier totaal geen last van. Je hebt voldoende ruimte om elk idee heen om er nog iets bij te schrijven. Zo staat alles wat bij elkaar hoort ook daadwerkelijk bij elkaar.
Mindmap uitbreiden
Een mindmap kan steeds verder worden uitgewerkt wanneer dit nodig is. Zie het als een stamboom, die met iedere generatie een nieuw niveau krijgt. Stel dat je in de kern ‘nieuwe machine’ hebt staan. Dan kan je starten met ideeën hieromheen over bijvoorbeeld de beschikbare merken. Vanuit deze merken kun je verder gaan met de voor- en nadelen benoemen, of bijvoorbeeld de kosten en de winst die ermee behaald kan worden. Zo maak je een uitgebreide mindmap die je helpt de juiste keuze te maken.
Mindmap software
Een mindmap maken kan heel eenvoudig met pen en papier, eventueel met wat stiften om te accentueren. Echter, er is ook handige software beschikbaar voor het digitaal maken van mindmaps. Programma’s die in 2015 het best werden beoordeeld zijn Cayra, ConceptDraw Mindmap 5 en Edraw Mind Map.