Een effectieve Instagram marketing strategie: 5 belangrijke punten!

Voor bedrijven is een effectieve Instagram marketingstrategie onmisbaar. De laatste jaren zien we Instagram steeds verder groeien. Hier staat tegenover dat Facebook steeds meer achterblijft. Veel bedrijven kiezen ervoor om Facebook en Instagram te combineren in een social media plan. Dit betekent dat bedrijven een slim en goed doordacht Instagram marketingplan nodig hebben. Welke punten zijn onmisbaar in je strategie? Daar vertellen wij je graag meer over.

Je kunt niet meer zonder effectieve Instagram marketingstrategie

Instagram heeft inmiddels meer dan een miljard actieve gebruikers per maand. Alleen dit geeft al aan dat een effectieve Instagram marketingstrategie voor bedrijven belangrijk is. Je kunt eigenlijk niet meer zonder aanwezigheid op dit sociale kanaal. Zonder strategie bereik je je doelen niet. Je wilt op Instagram je volgers aanspreken, maar je wilt ook nieuwe volgers aantrekken. Wij geven je inzicht in 5 belangrijke punten die je zeker zou moeten opnemen in een effectieve Instagram marketingstrategie.

1. Het duidelijk formuleren van je doelstellingen

Voordat je begint met posten, moet je weten wat je wilt bereiken. Wil je meer volgers krijgen, je merkbekendheid vergroten of bijvoorbeeld meer producten verkopen? Het is belangrijk om in je strategie een duidelijke omschrijving van je doelstellingen op te nemen. Elke post, elke story en elke advertentie op Instagram moet bijdragen aan het bereiken van deze gestelde doelen.

2. Het ontwikkelen van een consistente branding

Je zakelijke Instagram-profiel moet een verlengstuk zijn van je merk. Dit betekent dat je gebruik maakt van dezelfde kleuren, lettertypen en tone of voice die je ook in andere marketingkanalen gebruikt. Consistente branding zorgt ervoor dat je herkenbaar bent en helpt bij het opbouwen van vertrouwen bij je volgers. Zorg ervoor dat je bio, profielfoto en zelfs je Instagram Highlights allemaal in lijn zijn met je merkidentiteit. Neem in je Instagram marketingstrategie een duidelijke omschrijving op van je branding, zodat je deze consistent kunt houden.

3. Optimale aandacht voor de juiste content

Op Instagram draait alles om visuele aantrekkingskracht. Zorg er dus voor dat je foto’s en video’s van hoge kwaliteit zijn. Dit betekent niet dat je een professionele fotograaf hoeft in te huren, maar wel dat je aandacht besteedt aan belichting, compositie en bewerking. Naast mooie beelden is het ook belangrijk dat je content relevant en interessant is voor je volgers. Varieer met verschillende soorten posts, zoals foto’s, video’s, carrousels en IGTV’s, om je publiek geboeid te houden. Neem in je Instagram marketing strategie een plan voor goede content op. Het kan zeker ook goed zijn om een contentkalender op te nemen in je plan.

4. Je strategie moet focussen op tweerichtingsverkeer

Er zijn nog aardig wat bedrijven, waaronder zeker ook grote en bekende partijen, die nog altijd met social media omgaan alsof het eenrichtingsverkeer is. Ze posten en vervolgens kijken ze nooit meer naar de post om. Er wordt niet gereageerd op reacties en elke vorm van interactie blijft uit. Dit is niet verstandig, zeker niet in deze tijd. Een goede Instagram marketingstrategie focust op tweerichtingsverkeer. Zorg dus dat je reageert op reacties, dat je regelmatig aanmoedigt tot interactie en dat je er gewoon bent voor je volgers. In ruil hiervoor krijg je direct een hogere betrokkenheid bij je content.

5. Begrijp wat wél en niet werkt

Een effectieve Instagram marketingstrategie is nooit statisch. Gebruik de analytics tools van Instagram om te zien welke posts goed presteren en welke minder. Kijk naar statistieken zoals betrokkenheid, bereik en klikken om te begrijpen wat werkt en wat niet. Op basis van deze data kun je je strategie continu aanpassen en verbeteren. Experimenteer met verschillende soorten content en posttijden om te ontdekken wat het best werkt voor jouw doelgroep.

Aan de slag met een effectieve Instagram marketingstrategie

Zonder plan kom je nooit waar je wel wilt zijn. Dit is de belangrijkste boodschap. Als jij het beste uit Instagram wilt halen, dan kun je in deze tijd niet zonder een effectieve Instagram marketingstrategie. Natuurlijk helpen wij je hier graag bij. Volg eens een Instagram training bij ons!