Effectiever zoeken op Google? 7 tips!
Google is de meest gebruikte online zoekmachine en veel mensen gebruiken deze zoekmachine zelfs dagelijks. Toch weet lang niet iedereen hoe je nu echt effectief kunt zoeken op Google. Wist jij bijvoorbeeld dat je gebruik kunt maken van bepaalde leestekens om effectiever te zoeken in deze zoekmachine?
Zo vind je sneller wat je zoekt
Je kent het wel. Je zoekt naar iets, maar omdat het woord meerdere betekenissen heeft kom je steeds niet uit bij de juiste informatie. Of je tikt een hele zin in en je krijgt de meest uiteenlopende resultaten, maar nét niet het resultaat dat je nodig hebt. Wil jij effectiever zoeken op Google? Dan helpen onderstaande 7 tips je daar zeker bij!
1. Gerelateerde websites zoeken
Soms wil je een website vinden die gerelateerd is aan de website waar je je nu op bevindt of aan een website waar je al bekend mee bent. Je tikt dan al snel iets in als ‘een website vergelijkbaar met www…’. Als je dit al eens gedaan hebt, dan weet je dat het niet werkt. Maar wat werkt dan wel? Tik in de zoekbalk related: gevolgd door de website.
2. Een prijs of periode zoeken
Je zoekt een muzieknummer dat is uitgebracht tussen 1995 en 1998 of je zoekt een nieuw kledingstuk met een prijs tussen de 30 en de 50 euro. Misschien zoek je wel een webwinkel die een tafel verkoopt met een lengte tussen de 80 en 100 centimeter. Hoe zoek je nu specifiek naar het juiste jaartal, de juiste prijs of de juiste afmeting? Dit doe je door de getallen in de zoekbalk van Google van elkaar te scheiden met twee punten. Dus bijvoorbeeld: salontafel 80..100.
3. Specifieke links zoeken
Wil je in Google zoeken naar websites die naar jouw website linken? Dat valt niet mee als je niet weet hoe je moet zoeken. Je kunt zoeken naar je eigen URL in de zoekbalk, maar dan krijg je uitsluitend webpagina’s te zien die echt bij jouw website horen. Dit kun je makkelijk oplossen door link: voor je website te zetten in de zoekbalk. Dus bijvoorbeeld: link:ttmcommunicatie.nl.
4. Informatie op een website zoeken
Je hebt eens een interessant blog gelezen. Je weet nog precies waar het over ging en je weet ook op welke website je het hebt gelezen. Maar, er staan honderden blogs op de betreffende website en er is geen zoekbalk op de website aanwezig. Lastig! Je kunt dan je zoekopdracht starten met site: gevolgd door de website en het onderwerp. Je zoekt dan specifiek binnen de betreffende website naar de gewenste informatie.
5. Zoeken naar synoniemen
Je kunt op Google effectief zoeken naar synoniemen door een ~ te plaatsen. Stel dat je kerstdesserts zoekt voor je kerstdiner. Dan kun je als volgt zoeken: kerst ~ desserts. Je krijgt dan ook de kerstmistoetjes te zien.
6. Een betekenis uitsluiten
Er zijn woorden die een dubbele betekenis hebben. De meest populaire betekenis wordt altijd als eerst getoond, maar wat nu als je juist die andere betekenis moet hebben? Als je op Gazelle zoekt, dan krijg je alleen maar resultaten te zien die met fietsen te maken hebben. Je kunt resultaten met fietsen uitsluitend door het volgende in te voeren: Gazelle –fietsen. Zet wel een spatie achter ‘Gazelle’. Overigens wordt dan een groot deel van de resultaten over fietsen weg gefilterd, maar niet alles. Het helpt zeker om bij het juiste resultaat te komen.
7. Specifieke zinnen zoeken
Stel, je wilt een liedje zoeken, maar je weet alleen een zin uit het nummer en hebt geen idee hoe het heet of wie het zingt. Dan kun je zoeken op die ene zin, maar vaak kom je dan niet ver. Je kunt de zin in Google tussen dubbele aanhalingstekens zetten om effectiever te zoeken in de zoekmachine.