Facebook test nieuwe functie met AI
Ben jij al live geweest op Facebook? Misschien ben je zelf niet iemand die snel live gaat, maar in dat geval heb je ongetwijfeld wel al anderen live zien gaan op het sociale netwerk. Facebook wil zich steeds meer gaan focussen op live elementen op het netwerk, maar dit brengt natuurlijk ook de nodige risico’s met zich mee. Daarom wil Facebook nu Artificial Intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie, in gaan zetten om te herkennen wat er live gebeurt.
We ‘gluren’ allemaal mee
Facebook Live is natuurlijk dé manier om even binnen te gluren bij een ander. Eerst schreven we alleen wat we meemaakten, vervolgens plaatsten we foto’s van wat we aan het doen waren, toen werden het video’s die eerder werden opgenomen. Tegenwoordig kunnen we direct in het leven van een ander gluren met Facebook Live. Dit is erg leuk, zeker om dat het ook nog tot op zekere hoogte anoniem is. Aan ieder voordeel zit natuurlijk ook een nadeel. In dit geval is het zo dat er ook live beelden worden gemaakt van zaken die we eigenlijk helemaal niet zouden moeten (willen) zien. Zelfmoordpogingen komen hierin veel voor en daar wil Facebook iets aan doen.
Zuckerberg voelt zich schuldig
We ‘kennen’ Zuckerberg natuurlijk als iemand die streeft naar het optimale succes. De topman van Facebook zet zich in om van zijn sociale netwerk niets dan goeds te maken voor alle gebruikers wereldwijd. Vorige maand zagen we een andere kant van Zuckerberg. Wederom hadden mensen live kunnen volgen hoe iemand zelfmoord pleegde. Hierop werd het Facebook kwalijk genomen dat het sociale netwerk niets had gedaan. Zuckerberg gaf hierop aan dat hij het bijzonder zwaar vindt om het feit dat hij niets heeft gedaan te dragen. Hierbij drong het besef door dat er iets moest veranderen. Natuurlijk had Facebook actie ondernomen wanneer het sociale netwerk op de hoogte was van de betreffende livestream, maar niemand had de livestream gerapporteerd, waardoor Facebook er geen weet van had.
Facebook zou verantwoordelijk moeten zijn
Mensen die kijken naar een ‘spannende’ livestream zullen er niet over nadenken om deze te rapporteren omdat het niet oké is. Mensen kijken ernaar, geschrokken, verbaasd of zelfs gewoon nieuwsgierig. Door de tussenkomst van het scherm dringt vaak later pas door dat de gebeurtenis aan de andere kant van de spreekwoordelijke lijn erg realistisch is. Iemand heeft daadwerkelijk zelfmoord gepleegd en duizenden mensen hebben ernaar zitten kijken zonder de video te rapporteren. Dit zou volgens Zuckerberg ook niet de taak van de kijkers moeten zijn. Tegen de tijd dat het gerapporteerde beeld daadwerkelijk kan worden verwijderd is het leed al geschied. Daarom gaat Zuckerberg nu AI inzetten om ‘zelf’ verkeerde livestreams op te kunnen sporen om direct actie te kunnen ondernemen.
Een accurater systeem dan rapporteringen
Er werd ook gesproken met Vanessa Callison-Burchold, de productmanager van Facebook. Zij legde meer uit over de werking van het zogenaamde ‘scannen’ dat zal worden gedaan door het systeem met kunstmatige intelligentie. Het systeem is in staat om video’s, van bijvoorbeeld zelfmoord(pogingen), zelf te signaleren en direct te melden. Hierop kan Facebook direct handelen. Volgens de productmanager is het systeem hierdoor veel accurater dan de rapporteringen die eventueel binnenkomen.
Meerdere mogelijkheden door het systeem
Opvallend is wel dat Facebook niet aangeeft dat de livestream direct zal worden geblokkeerd wanneer deze wordt opgespoord door het AI-systeem. Wel wordt aangegeven dat Facebook direct een button bij de livestream zal plaatsen voor mensen die een melding willen maken van een ‘suïcidevideo’. Daarnaast ontstaat er de mogelijkheid voor de maker van de live video om direct hulp in te schakelen via Facebook. De derde mogelijkheid die zal worden gerealiseerd is wel de optie voor de kijkers om direct hulp te bieden, door de betreffende persoon met professionele hulpverlening in contact te brengen. Het contact tussen de hulpverlener en de maker van de live stream kan worden gelegd via Messenger.
Test in de Verenigde Staten
Op dit moment worden de genoemde mogelijkheden al getest in de Verenigde Staten. Zuckerberg heeft aangegeven dat hij meer wil halen uit kunstmatige intelligentie, maar dat hij ook rekening moet houden met de privacywetgeving. De Nederlandse organisatie 113Online, de stichting die zich inzet voor het voorkomen van zelfmoordpogingen, heeft aangegeven dat deze nieuwe functie in Facebook erg welkom zou zijn in Nederland. De organisatie geeft hierbij wel aan dat het belangrijk is dat het systeem wel eerst uitvoerig wordt getest op de juiste werking ervan.
Wat vind jij?
Dat Facebook meer aandacht wil gaan besteden aan AI, ofwel kunstmatige intelligentie, is natuurlijk erg leuk. Het maakt Facebook nog interessanter, makkelijker en sneller. Of dit nu hét topic is om dit systeem voor het eerst mee te introduceren, daar zijn de meningen over verdeeld. Wat vind jij?