Fouten van werkzoekenden social media: 5 stuks
We komen steeds meer werkzoekenden op social media tegen. Niet vreemd, zeker niet op LinkedIn, want de sociale netwerken barsten tegenwoordig uit de voegen vandaan door de vele recruiters die speuren naar talent. Je kunt zeker werk vinden via social media. In deze tijd komt het veel voor dat mensen al op korte termijn een baan vinden die perfect bij hen past, enkel door gebruik te maken van social media.
Werk zoeken kan ook fout gaan…
Social media is voor werkzoekenden de ideale tool om in te zetten in de zoektocht naar een nieuwe baan, maar dan moet je er wel op de juiste manier mee aan de slag gaan. Werk zoeken via social media gaat ook zeker wel eens verkeerd, waardoor men gewoonweg niet aan een baan komt. Hieronder vind je 5 fouten die veel gemaakt worden door werkzoekenden op social media.
1. Politiek incorrecte posts
Natuurlijk, het valt niet mee om al je uitspraken op social media politiek correct te houden. Een heel groot deel van de social media gebruikers laat zich wel eens gaan en reageert ergens op vanuit een verkeerde emotie. Toch kan dit je wel een goede baan kosten. Als jij politieke uitlatingen op social media post die tegen de politieke overtuigingen van jouw ideale werkgever ingaan, dan kun je het wel schudden. Verwijder dus al je politiek incorrecte en mogelijk aanstootgevende posts.
2. Verkeerde privacy instellingen
Als je een baan zoekt via social media, dan is het verstandig om je privacy instellingen bij te werken. We leven in een tijd waarin recruiters en werkgevers eerst social media afspeuren naar weetjes over mogelijke kandidaten voor een baan. Zorg ervoor dat jouw privacy instellingen zo staan dat alle nodige info zichtbaar is voor mensen die niet tot jouw sociale groep behoren. Veel mensen hechten op social media erg aan hun privacy. Terecht, maar de verkeerde instellingen kunnen ervoor zorgen dat je direct afgeschreven wordt als kandidaat voor een baan.
3. Afwijkende info op het profiel
Het komt veel voor dat mensen solliciteren op baan A met de mededeling dat zij al zo lang naar die baan zoeken, terwijl op hun LinkedIn profiel staat dat zij naar baan B zoeken. Dit komt je niet ten goede, want afwijkende info wordt al snel gezien als onbetrouwbare info. Zorg ervoor dat je profielen aansluiten bij de baan die je op dit moment zoekt. Of waar je op dit moment naar solliciteert natuurlijk. Dit geldt niet alleen voor je LinkedIn profiel, maar voor al je social media profielen.
4. Foute Stories laten staan
Veel mensen bedenken zich dat het niet verstandig is om ‘dronken foto’s’ op het profiel te laten staan wanneer zij solliciteren. Helaas vergeten veel mensen dat ook de video’s, zoals Instagram Stories of videopublicaties op Facebook, ook door een werkgever of recruiter kunnen worden gescreend zo lang zij zichtbaar zijn. Loop dus ook al je videocontent na, want een foute video kan je de baan kosten.
5. Naam vergeten aan te passen
Social media accounts worden lang niet altijd opgezet met de volledige eigen naam. Voor veel mensen is dit ook een ‘privacy-dingetje’. Ze willen niet zomaar door iedereen gevonden worden. Prima natuurlijk, maar pas je naam wel (tijdelijk) aan naar je echte voor- en achternaam. Dit om ook als zodanig gevonden te kunnen worden door recruiters en werkgevers. Je wilt ook niet dat je per ongeluk toch gevonden wordt op een heel vreemde naam, zoals DronkenDroppie 1 bijvoorbeeld. Geen mooie aanvulling voor je cv!
Een professioneel LinkedIn profiel
Als er iets is dat je echt nodig hebt als werkzoekende op social media, dan is het wel een professioneel en compleet ingericht LinkedIn profiel. Ben je niet goed bekend met LinkedIn of weet je niet goed hoe je het in kunt zetten in jouw voordeel? Neem dan gerust eens contact met ons op of volg een LinkedIn training!