Nieuwe geheugenfunctie van ChatGPT
Het is soms het gesprek van de dag: ChatGPT en de vele mogelijkheden van deze AI-tool. Steeds meer bedrijven maken gebruik van deze AI-tool van OpenAI, voor verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van brochureteksten en webcontent, maar ook voor klantenservice en het creëren van foto’s en video’s. De tool wordt voor steeds meer doeleinden gebruikt en dit leidt tot bepaalde zorgen. Zo is de zorg al geuit dat ChatGPT de klimaatdoelstellingen in gevaar brengt, omdat de tool extreem veel energie zou gebruiken. Een andere zorg is de nieuwe functie die gaat worden toegevoegd, namelijk de mogelijkheid om te onthouden. In hoeverre moeten we ons daar zorgen over maken?
ChatGPT wordt voorzien van een geheugen
Als je vandaag nog gebruik maakt van ChatGPT voor het genereren van een tekst over de verkoop van fietsen, dan weet ChatGPT morgen niet meer dat jullie dit vandaag ‘samen’ hebben gedaan. ChatGPT kan in de meeste gevallen goed met de aandacht bij een gesprek blijven, maar als het gesprek is beëindigd dan vergeet de AI-tool het gesprek. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft dit ook altijd aangemerkt als pluspunt. Er is geen geheugen, dus ook geen risico dat bepaalde gevoelige persoonlijke informatie wordt opgeslagen. Hier komt nu verandering in. Op dit moment wordt er namelijk getest met een geheugenfunctie. OpenAI gaat de AI-tool van geheugen voorzien, zodat de tool in staat is om gesprekken én details over gebruikers te onthouden.
Waarom is een ChatGPT geheugen nuttig?
De nieuwe geheugenfunctie van ChatGPT kan zeker nuttig zijn. Komt de werkdag ten einde, maar is je werk met de AI-tool nog niet klaar? Dan kun je morgen gewoon de draad weer oppakken met ChatGPT. De robot weet nog precies waar de gesprekken over gingen en kan, net als jij, de werkzaamheden weer oppakken. Je kunt ook terugpakken op dingen die je eerder met de AI-tool hebt besproken of gedaan. Eigenlijk kun je alles wat je met de AI-tool hebt gedaan op elk moment weer terughalen, net als een menselijk geheugen eigenlijk. In bepaalde situaties kan dit zeker handig zijn.
Voorbeeld van het geheugen van ChatGPT
Laten we eens een voorbeeld nemen van hoe het geheugen van ChatGPT kan werken zonder dat jij daar specifiek opdracht toe geeft. Stel, je hebt vorige maand een gesprek gehad met de AI-tool om ideeën op te doen voor het verjaardagsfeestje van je dochter. Hierbij heb je aangegeven dat je dochter dol is op de magische eenhoorns. Dit gesprek heb je uiteindelijk afgesloten met een paar goede ideeën voor een leuk partijtje. Vandaag gaat je dochter afzwemmen en je wilt haar een persoonlijke kaart geven als felicitatie met haar zwemdiploma. Je vraagt ChatGPT om een afbeelding voor de kaart voor je dochter te ontwerpen. ChatGPT zou nu, volledig uit zichzelf, kunnen voorstellen om een kaart met een magische eenhoorn te maken. De tool weet dus nog dat je dochter daar dol op is. Dit is wat de geheugenfunctie van ChatGPT kan doen.
Wat zijn de zorgen met betrekking tot het ChatGPT geheugen?
Het spreekt voor zich dat er ook een aantal zorgen zijn over het feit dat ChatGPT straks dingen kan gaan onthouden. De belangrijkste zorg ligt op het gebied van privacy. Stel dat jij nu gevoelige details met de AI-tool doorneemt. Morgen neemt er iemand anders plaats aan jouw laptop en gaat met de tool aan de slag. Je hoeft hiervoor (nog) niet opnieuw in te loggen en ChatGPT kan niet zien wie er aan de laptop zit. Het zou dus kunnen dat de tool nu informatie van jullie eerdere gesprekken deelt met de persoon die even gebruik maakt van jouw computer. Je kunt je voorstellen dat dit niet altijd even prettig is. Daarnaast brengt het opslaan, of onthouden, van privacy gevoelige informatie natuurlijk de nodige risico’s met zich mee.
OpenAI zorgt voor de nodige bescherming
Natuurlijk is bij OpenAI nagevraagd hoe het zit met deze risico’s. De ontwikkelaar geeft aan alle nodige maatregelen te hebben getroffen om te voorkomen dat gevoelige informatie wordt onthouden, tenzij daar specifiek om wordt verzocht door de gebruiker op dat moment. Je kunt ChatGPT dus bewust vragen iets te onthouden. Hier staat tegenover dat je de tool ook kunt verzoeken iets te vergeten. De chatbot wordt voorzien van ‘losse herinneringen’ die je als gebruiker ook kunt inzien. Je hebt dan per herinnering de mogelijkheid om deze herinnering te verwijderen. Doe je dit, dan vergeet ChatGPT de informatie. Doe je dit niet, dan zal de tool het onthouden.
Je kunt het ChatGPT geheugen uitschakelen
In bepaalde situaties kan het best handig zijn als ChatGPT dingen kan onthouden. Zeker voor bedrijven kan deze functie heel nuttig zijn. Toch is het ook voor te stellen dat mensen niet blij worden van deze nieuwe functie. Je hoeft je dan volgens OpenAI geen zorgen te maken. Het is namelijk mogelijk om de geheugenfunctie van ChatGPT volledig uit te schakelen. Je hebt dan zekerheid dat de AI-tool niets onthoudt van jullie gesprekken. Daarnaast bestaat er ook altijd de optie om het geheugen van ChatGPT volledig te wissen.
Wanneer krijgt ChatGPT een geheugen?
OpenAI heeft aangegeven dat het ChatGPT geheugen op dit moment uitvoering wordt getest door gebruikers van de AI-tool. Hierbij gaat het om een kleine groep gebruikers van de gratis versie en een kleine groep gebruikers van de betaalde versie. Beide versies zullen dus waarschijnlijk voorzien gaan worden van een geheugen. Zodra het ChatGPT geheugen voor iedereen actief is, krijgen ook de andere bedrijven in de GPT-Store een geheugenfunctie die optioneel kan worden gebruikt. Het is nog niet bekend wanneer de ChatGPT geheugenfunctie voor iedereen beschikbaar is.
Blijf verstandig omgaan met ChatGPT
In alle gevallen geldt dat het altijd belangrijk blijft om bewust om te gaan met ChatGPT. Wees je bewust van de risico’s van het gebruik van deze AI-tool en vooral ook van het delen van gevoelige informatie met de tool. Het is belangrijk om op een juiste manier met ChatGPT om te gaan. Wil je hier alles over weten? Volg dan onze ChatGPT training.