LinkedIn heeft genoeg van LION’s
LinkedIn ziet de laatste weken een flinke stijging in het aantal dagelijkse gebruikers. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de LinkedIn hype waar we je eerder al over vertelden. Inmiddels is deze trend, waarbij je met zo veel mogelijk onbekenden linkt, alweer op zijn retour. Meerdere leden van het professionele platform hebben genoeg van de zogenaamde LION’s en nu heeft LinkedIn zelf er ook genoeg van.
De welbekende LION’s worden gerapporteerd
LinkedIn lijkt op dit moment in tweeën te zijn verdeeld. Aan de ene kant staan de LION’s, de LinkedIn Open Networkers, die connecties ‘sparen’. De andere kant bestaat uit mensen die het totaal niet eens zijn met de manier waarop deze LION’s het netwerk gebruiken. Meerdere leden die genoeg hebben van de aanwezigheid van LION’s rapporteren deze bij LinkedIn en dit heeft ervoor gezorgd dat LinkedIn nu zelf in gaat grijpen wanneer met ‘overdreven’ te werk gaat.
Hoe grijpt LinkedIn in?
LinkedIn kan op meerdere manieren ingrijpen. Op de eerste plaats heeft LinkedIn natuurlijk het recht om profielen te sluiten. Dit is, voor zover bekend, nog niet gebeurd. Wel is bekend dat het platform al meerdere LION’s beperkingen heeft opgelegd. In de praktijk betekent dit dat deze LION’s geen mensen meer mogen uitnodigen om zich bij het netwerk te voegen. Deze personen kunnen anderen niet meer vragen om te connecten, maar zij kunnen wel connectieverzoeken ontvangen en accepteren. Natuurlijk zijn de LION’s ook niet van gisteren. Wanneer zij deze beperking opgelegd krijgen door LinkedIn laten zij dit in een update weten, inclusief het verzoek hen een connectieverzoek te sturen.
Het maximum aantal connecties
Het bereiken van het maximale aantal connecties dat iemand mag hebben op LinkedIn lijkt een doel te zijn geworden. Steeds meer mensen, die zich presenteren als LION, zien de lijst connecties als doel in plaats van als middel. Dan ga je het doel van LinkedIn natuurlijk wel voorbij. Het maximale aantal connecties dat je van LinkedIn mag hebben is vastgesteld op 30.000 personen. Het bereiken van deze ‘magische’ 30.000 is voor steeds meer mensen dus een doel op zich. Maar wat nu als zij een belangrijke zakenrelatie aangaan met iemand die nog geen connectie is? Dan kunnen zij deze persoon niet toevoegen aan het LinkedIn netwerk, tenzij zij iemand anders verwijderen. Een netwerk met 30.000 connecties is dan ook niet zo aantrekkelijk als het lijkt.
Klaar met de ‘dierentuin’
LinkedIn zelf is klaar met de LION’s. Het gaat té ver. De dierentuin wordt verder uitgebreid, want er zijn inmiddels al dames opgestaan die zichzelf LIONess noemen. We hebben dus inmiddels ‘leeuwen’ en ‘leeuwinnen’. Niet zo heel gek dat tegenstanders zich afvragen wanneer het eerste ‘welpje’ zich aan zal dienen. Het grootste deel van de LinkedIn gebruikers is dan ook wel klaar met dat ‘LION-gedoe’. Het moet afgelopen zijn met de dierentuin en mensen moeten weer gaan kijken naar de waarde van hun netwerk.
Meer dan de helft heeft een kleine kring
Dat niet iedereen meedoet aan de hype wordt heel duidelijk gemaakt door de cijfertjes. Nog ruim de helft van alle LinkedIn gebruikers heeft minder dan 500 connecties. Dit zijn dan toch de personen die de kleine kring waarderen en geen behoefte hebben aan LION’s. Slechts 2 procent van de Nederlandse LinkedIn gebruikers heeft daadwerkelijk 30.000 connecties.
Een waardevol netwerk
Wij blijven erbij. Een kleiner netwerk met uitsluitend professionals die iets voor jou kunnen betekenen en waarvoor jij iets kunt betekenen is waardevoller dan een groot netwerk dat voor 95 procent bestaat uit onbekenden waar je totaal niets mee hebt of kunt. Wil jij werken aan het opbouwen van een waardevol LinkedIn netwerk? Volg dan eens een LinkedIn training en je ontdekt de echte waarde van dit professionele platform.