Nepadvertenties op social media: hoe herken je ze?
We zien steeds meer nepadvertenties op social media verschijnen. Dit is natuurlijk heel vervelend. Zeker op Facebook en Instagram zien we de advertenties steeds vaker voorbij komen als gesponsorde berichten. Het is vaak makkelijk om erin te trappen. Je kunt direct online een bestelling plaatsen. In bepaalde gevallen krijg je helemaal niets geleverd en in andere gevallen betaal je gewoonweg veel te veel voor de producten. In alle gevallen is het een zaak van oplichting en daar wil je natuurlijk ver van weg blijven.
Het voorbeeld van de AliExpress webwinkels
Er is een ware trend van nepadvertenties en advertenties met oplichting als doeleinde ontstaan op social media. Zo zijn er ineens erg veel webwinkels die producten aanbieden tegen een relatief hoge prijs. Deze webwinkels kopen de producten bij AliExpress en laten de producten direct bij de klant afleveren om douanekosten te voorkomen wegens grotere aantallen. Een bekend voorbeeld is tandpasta in een paarse, ronde bol. Hiervoor betaal je bij de webwinkel 25 euro. Bij AliExpress kost deze tandpasta gemiddeld 5 euro, afhankelijk van de specifieke aanbieder. De webwinkel verdient dus 20 euro door de bestelling voor jou te plaatsen bij AliExpress. Je herkent deze webwinkels vaak aan de uitspraak ‘Vandaag besteld = vandaag verzonden’ in plaats van ‘Vandaag besteld = morgen bezorgd’. Bezorging kan namelijk wel 4 tot 6 weken duren. Het komt immers direct van AliExpress.
Het voorbeeld van de Bol.com advertenties
Zeker op Facebook zien we de laatste tijd veel misleidende Bol.com advertenties. Iedereen kent natuurlijk de Bol.com webwinkel. We bestellen er allemaal wel eens iets. Toch zien we niet direct dat we in dit geval niet te maken hebben met de echte Bol.com webwinkel. We worden vanuit social media doorgezet naar het zogenaamde product binnen de Bol.com webwinkel. In werkelijkheid worden we doorgestuurd naar een kopie van Bol.com. Bestel je vervolgens, volledig overtuigd dat je dit bij Bol doet? Dan krijg je de bestelling in de meeste gevallen niet geleverd. In andere gevallen krijg je een namaakproduct van slechte kwaliteit geleverd.
Voorkom dat je wordt opgelicht!
Gaat het om een webwinkel die een AliExpress product bij jou laat afleveren door AliExpress zelf, terwijl je hier aan de webwinkel een veel te hoog bedrag voor betaalt? Deze webwinkels zijn te herkennen aan het eerder genoemde statement ‘Vandaag besteld = vandaag verzonden’. Dit gaat op voor vrijwel alle webwinkels die op deze manier veel geld verdienen aan mensen die zich niet bewust zijn van deze praktijken. In het geval van nepadvertenties, waarbij je wordt doorgestuurd naar gekopieerde webwinkels die erg lijken op de bekende, originele webwinkels, is het wat lastiger. Je moet vaak wat verder zoeken naar signalen. In de volgende gevallen is het risico op oplichting relatief groot:
- Er zijn geen online beoordelingen te vinden
- Het Kamer van Koophandel nummer wordt niet weergegeven
- Er zijn geen geldige webwinkel keurmerken aanwezig
- Telefonisch contact met de webwinkel is niet mogelijk
- Er is geen vestigingsadres op de website te vinden
- Je kunt alleen contact opnemen middels een mailformulier
- De webwinkel verkoopt geen andere producten
Laat je niet in de maling nemen!
Er verschijnen helaas steeds meer advertenties op social media die het doel hebben om mensen op te lichten. Het gebeurt op meerdere manieren. In vrijwel alle gevallen gaat het om gesponsorde berichten dan wel betaalde advertenties. Controleer altijd alles goed voordat je een bestelling plaatst. Twijfel je? Plaats de bestelling dan niet. Het risico is groot dat je voorgevoel klopt!