Nepnieuws op Facebook herkennen? 7 tips!

nepnieuws facebook

Nepnieuws op Facebook. Al veel mensen hebben er nare ervaringen mee. Niet alleen gebeurt het vaker dat idolen dood worden gewaand, waardoor de fans van slag zijn, maar het gebeurt ook vaak dat mensen nepnieuws op Facebook delen en hierom belachelijk worden gemaakt. Kortom, iedereen wil van al dat nepnieuws af.

Facebook geeft tips om nepnieuws te herkennen

Facebook heeft zelf ook schoon genoeg van al dat nepnieuws, maar het is nog altijd niet mogelijk voor het sociale netwerk om echt al het nepnieuws te verwijderen. Daarom heeft Facebook besloten een lijst met tips op te stellen voor leden van het platform. Met deze tips kun je nepnieuws op Facebook herkennen en rapporteren. Dit zijn de 7 belangrijkste tips.

1. Controleer de website

Het is goed om naar de URL te kijken van de pagina waarop het nieuws wordt getoond. In veel gevallen wordt je bij nepnieuws naar een website gestuurd met een afwijkende URL. Soms zijn de verschillen klein. In plaats van BBC kan er bijvoorbeeld BBCC in de URL staan.

2. Let op spelfouten

Natuurlijk, ook officiële nieuwssites maken weleens een foutje. Toch zijn de berichten van nepnieuws vaak te herkennen aan de grotere hoeveelheid spelfouten. Zie je een bericht waarin meerdere zaken verkeerd gespeld zijn of grammaticaal verkeerd in elkaar zitten? Dan kun je er wel vanuit gaan dat het nepnieuws is.

3. Ongeloofwaardige koppen

Veel nepnieuws is bedoeld om mensen naar een bepaalde website toe te lokken. Om dit zo goed mogelijk te laten slagen wordt er vaak gebruik gemaakt van een ‘schreeuwerige’ titel. Als je de kop van een artikel ongeloofwaardig vindt, dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het artikel ook ongeloofwaardig is.

4. Check de site op Google

Veel websites die nepnieuws publiceren en op Facebook delen zijn bij Google bekend. Als je de naam van de website even invult in de zoekbalk, dan kun je vaak al snel lezen dat een site bekend staat om het verspreiden van nepnieuws wanneer dit het geval is.

5. Let op de volgorde

Artikelen die nepnieuws weergeven zijn in veel gevallen niet in de juiste volgorde opgesteld. De tijdlijn in het artikel klopt niet. Vaak worden de gebeurtenissen door elkaar beschreven in plaats van op chronologische volgorde.

6. Aandacht voor de foto’s

De foto bij een bericht kan veel zeggen over de authenticiteit van een bericht. Vaak wordt nepnieuws voorzien van een ongeloofwaardige foto of een foto die duidelijk erg bewerkt is. In bepaalde gevallen wordt er wel gebruik gemaakt van een echte foto, maar in dit geval klopt de foto vaak niet bij het onderwerp.

7. Wat schrijven andere websites?

Als nieuws echt nieuws is, dan wordt het op meerdere websites getoond. Groot nieuws in Nederland is bijvoorbeeld te lezen op de websites van RTL Nieuws, SBS6, Nu.nl enzovoorts. Controleer of de grote sites het nieuws ook brengen of dat het hier totaal niet te vinden is. Als het nieuws op geen enkele andere (duidelijk betrouwbare) website te vinden is, dan weet je zeker dat het om nepnieuws gaat.

Eerlijk succes op Facebook

Er zijn (helaas) ook ondernemers die nepnieuws op Facebook verspreiden om meer naamsbekendheid te krijgen. Dit werkt zelden in het voordeel en gaat op den duur tegenwerken. Wil jij op een goede en eerlijke manier succes op Facebook bereiken voor je bedrijf? Dan kan een Facebook training je helpen.