Ouderen zijn fanatiek aanwezig op social media
We zien steeds meer ouderen op social media verschijnen. Het is allang niet vreemd meer wanneer een puber aangeeft even een felicitatie op Facebook te posten voor opa of oma. Bij de plaatselijke kapper zitten 70-plussers te bespreken wat zij allemaal hebben gezien op Facebook of Instagram, terwijl er direct een bericht via WhatsApp binnenkomt. Ja, de ouderen gaan nu beter met de tijd mee dan voorheen. Dit blijkt ook uit de nieuwe statistieken van het CBS. In de afgelopen vijf jaar is het aantal 65-plussers met social media accounts verdubbeld.
Meer ouderen hebben social media accounts
De senioren wilden in eerste instantie eigenlijk helemaal niks weten van social media. ‘Al die onzin op die kleine schermpjes’. Maar, steeds meer ouderen hebben een smartphone – en steeds vaker ook een tablet – en alle verhalen van anderen over social media maken een account toch wel aantrekkelijk. Het CBS heeft vastgesteld dat 79 procent van de Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar actief is op social media. In 2014 lag dit percentage nog op 40 procent. Op dit moment is maar liefst 40 procent van de 75-plussers actief op social media, terwijl dit nog 13 procent was in 2014.
WhatsApp is populair maar gevaarlijk
Natuurlijk is er ook gekeken naar wat de senioren zoal doen op social media en het blijkt dat zij het meest actief zijn op WhatsApp. Zij versturen en ontvangen met regelmaat WhatsApp berichten, waardoor zij makkelijker contact onderhouden met dierbaren. De Ouderenbond geeft aan dat hier helaas ook wel gevaren aan verbonden zijn. Oplichting via WhatsApp komt namelijk steeds vaker voor.
Oplichting via WhatsApp
Ouderen zijn kwetsbaarder op WhatsApp dan jongeren, vooral omdat de senioren meer moeite hebben met het herkennen van fraude. De Fraudehelpdesk heeft aangegeven dat mensen in 2018 voor een totaalbedrag van 260.000 euro werden opgelicht via WhatsApp. Dit bedrag is in 2019 gestegen naar maar liefst een ruime 1 miljoen euro. Speciaal om ouderen te beschermen tegen fraude via WhatsApp heeft de Fraudehelpdesk speciale tabletcoaches ingeschakeld om de senioren vaardiger te maken.
Hoe werkt oplichting via WhatsApp?
We horen steeds vaker van fraude via WhatsApp, maar hoe werkt dit dan precies? Er zijn verschillende manieren waarop iemand opgelicht kan worden via WhatsApp. Zo ontvangt men linkjes en phishing berichten op WhatsApp. De meest voorkomende manier van oplichten via WhatsApp gebeurt als volgt: je ontvangt een WhatsApp bericht van een vreemd telefoonnummer. In het bericht staat dat het bericht afkomstig is van je zoon, je dochter, vader, moeder of ander familielid. Deze geeft aan dat de telefoon verloren of gestolen is, waardoor er met een ander nummer wordt geappt. Vervolgens wordt er om geld gevraagd voor een bepaald doeleinde. De persoon kan dit zelf zonder telefoon op locatie niet betalen en geeft aan het geld eenmaal thuis direct te pinnen of over te maken. Maak je het gevraagde bedrag over? Dan komt dit terecht op de bankrekening van een fraudeur.
Voorkom fraude via social media
Social media horen bij het dagelijks leven van velen en vormen daarom ook dé manier om te proberen iemand op te lichten. Zorg ervoor dat je zelf goed op je hoede bent en bescherm anderen door hen te wijzen op de gevaren wanneer dit nodig is. Zo voorkom je dat je veel geld kwijt raakt door oplichting via social media!