Praktische tips om niet betalende klanten te vermijden
Als ondernemer wil je dat openstaande facturen binnen de afgesproken betaaltermijn betaald worden. Gebeurt dat niet, dan kan dit de cashflow binnen de organisatie in gevaar brengen. Immers, ook je eigen leveranciers en partners verwachten dat je facturen tijdig betaalt. Er zijn verschillende manieren waarop je niet betalende klanten kunt vermijden als ondernemer.
Hoe pak jij dit momenteel aan? Houd je standaard een reserve aan, om eventuele onbetaalde facturen financieel op te kunnen vangen? Voer je zelf al een check uit op de kredietwaardigheid van een klant? In dit artikel lees je meer over de stappen die je kunt zetten.
Afsluiten van een kredietverzekering
Overweeg het afsluiten van een kredietverzekering, wanneer je de impact van een onbetaalde factuur wilt minimaliseren. Er zijn verschillende partijen in Nederland die dit type verzekering aanbieden. Op het moment dat een afnemer een factuur niet tijdig betaalt, zorgt de verzekeraar voor de betaling ervan.
Het afsluiten van een kredietverzekering helpt niet alleen de impact van wanbetalingen te beperken. In sommige gevallen is dit zelfs verplicht. Het geldt bijvoorbeeld bij het afsluiten van een zakelijke lening. Een kredietverzekering helpt de risico’s voor de kredietverstrekker te beperken.
Kredietwaardigheidscheck uitvoeren
Naast het afsluiten van een kredietverzekering is ook het periodiek uitvoeren van een kredietwaardigheidscheck interessant. Een kredietwaardigheidscheck kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Vaak wordt bedrijfsinformatie ingekocht, op basis waarvan een reële inschatting gemaakt kan worden van de kredietwaardigheid van een afnemer.
Kies niet alleen bij nieuwe klanten voor het uitvoeren van zo’n check; herhaal deze periodiek. De omstandigheden binnen sectoren kunnen immers snel veranderen, als gevolg waarvan mogelijk ook de kredietwaardigheid van een bestaande klant afneemt. Er zijn verschillende bedrijven waar je financiële informatie over klanten in kunt kopen voor zo’n check.
Neem standaard een aanbetaling op in de voorwaarden
Bij het aannemen van een nieuwe opdracht kun je kiezen voor het opnemen van een aanbetaling in de voorwaarden. Op deze manier kun je een groot deel van de kosten die je bij de uitvoering van een opdracht maakt, op voorhand afdekken. Zo voorkom je dat de liquiditeit van je eigen bedrijf in gevaar komt, als de factuur na afloop van de uitvoering van een opdracht niet betaald wordt. Het is in verschillende branches heel gebruikelijk om met een aanbetaling te werken. Laat je eens informeren over het gemiddelde percentage van het totaalbedrag binnen jouw branche.
Let op betalingen van klanten
Onbetaalde facturen zetten de financiële stabiliteit van je bedrijf onder druk. Neem preventieve maatregelen. Sluit een kredietverzekering af. Voer regelmatig kredietwaardigheidschecks uit. Neem een aanbetaling op in je voorwaarden. Hiermee beperk je de risico’s van wanbetaling. Zo bescherm je je cashflow en zorg je voor een sterke basis om te groeien.