Rechtsvorm kiezen voor jouw nieuwe bedrijf: 3 tips om op te letten!

Bij de start van een eigen bedrijf is het kiezen van een rechtsvorm één van de belangrijkste keuzes die je moet maken. Er zijn verschillende mogelijkheden. De meest gekozen rechtsvormen in ons land zijn de eenmanszaak en de bv. Elke rechtsvorm kent zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk dat je voor een rechtsvorm kiest die past bij jouw persoonlijke situatie en zakelijke toekomstplannen.

Bedenk goed wat belastingtechnisch de voordeligste keuze is en of je wel of niet met anderen samen wilt werken. Ben je benieuwd welke rechtsvorm voor jou het meest geschikt is? Laat je dan alvast inspireren door de volgende drie tips.

1. Wat is belastingtechnisch de voordeligste optie?

Bij het runnen van een eigen bedrijf komen ook heel veel financiële verplichtingen kijken. Als je in loondienst bent, worden de belastingen vanzelf van je salaris afgetrokken en heb je hier verder geen omkijken naar. Als je voor jezelf begint, regel je dit allemaal zelf. En hoe groter je bedrijf wordt, hoe meer tijd en werk dit in beslag zal nemen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de rechtsvorm die belastingtechnisch het voordeligst is. Elke rechtsvorm kent namelijk weer andere voor- en nadelen op het gebied van belasting.

Als je een klein bedrijf runt, dan is een eenmanszaak meestal de voordeligste optie. Hierbij heb je verder weinig extra kosten en kan je ook verschillende kortingen gebruiken om zo minder belasting te betalen.

Verwacht je meer dan 100.000 euro winst per jaar te maken? Dan spreken we van een zogenaamd omslagpunt. In dat geval is een bv belastingtechnisch namelijk voordeliger. Wil je een bv oprichten bij www.FIRM24 en wil je er zeker van zijn dat dit écht de beste optie is? Laat dan eerst een berekening uitvoeren door een boekhouder of accountant. Zo weet je zeker dat dit voor jou het gunstigst is.

2. Ken de oprichtingseisen

Als je een bedrijf start, moet je ook aan verschillende eisen voldoen. Welke eisen er worden gesteld, hangt volledig af van de rechtsvorm die je kiest. Het fijne van een eenmanszaak is dat dit echt voor iedereen toegankelijk is. Er worden geen oprichtingseisen gesteld. Het enige wat je moet doen is je inschrijving bij de Kamer van Koophandel voltooien. Je kunt dit binnen enkele dagen regelen.

Dit is anders wanneer je bijvoorbeeld een bv opricht. In dat geval moet er eerst een akte door een notaris worden opgesteld. Dit leidt tot extra kosten. Een hoge eigen inleg is gelukkig niet meer noodzakelijk, waardoor ook het oprichten van een bv toegankelijker is geworden. Wel moeten de aandelen een prijs hebben, maar dit die kunnen voor € 1 per stuk in de boeken gezet worden. Voor een nv heb je een starterskapitaal van 45.000 euro nodig.

3. Doe een rechtsvormkeuzetest

Heb je ook na het lezen van de bovenstaande informatie nog geen flauw idee welke rechtsvorm het meest geschikt is voor jouw bedrijf? Dan is de Firm24 rechtsvormkeuze test een slimme keuze. Zo ontdek je aan de hand van enkele vragen en gegevens al snel welke rechtsvorm voor jou de beste keuze is.

Laat je adviseren

Het starten van een online marketingbedrijf biedt veel mogelijkheden om je creativiteit te combineren met strategisch ondernemerschap. Het maken van de juiste keuzes bij de oprichting – zoals het bepalen van de rechtsvorm – legt de basis voor een succesvolle toekomst. Door belastingtechnische voordelen te benutten, aan oprichtingseisen te voldoen en gebruik te maken van tools zoals een rechtsvormkeuzetest, zet je je bedrijf op een stevige koers. Of je nu begint met een eenmanszaak of direct kiest voor een bv, het belangrijkste is dat je een solide fundament creëert dat past bij jouw visie en ambities. Laat je goed informeren, plan vooruit, en maak van jouw onderneming een succes!