Trainen met Virtual Reality: wat is er al mogelijk?
De laatste jaren kennen steeds meer mensen het begrip ‘Virtual Reality’. De meeste zullen het kennen van die bril die je opzet en dan in achtbaan zit of de gamers die het gebruiken. Bedrijven als Facebook en Sony hebben afgelopen jaren de VR-bril bij een breed publiek bekend gemaakt. Naast alle grappige aspecten zijn er ook veel zakelijke mogelijkheden met VR-brillen. In dit artikel bespreken we die met je!
Virtual reality training
Het opleiden en bijscholen van medewerkers kost tijd en geld. Toch is het wel belangrijk om ze regelmatig te trainen. Denk aan veiligheidstrainingen of nieuwe procedures. Waar voorheen in een klaslokaal of op locatie een training plaatsvind zou deze voor sommige beroepen ook via VR te houden zijn. Je kunt je eigen virtual reality training ontwikkelen en zo geld besparen.
Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in de offshore-markt. Veilig werken staat daar natuurlijk centraal, maar om nu met 10 mensen op een boorplatform een oefening te gaan trainen is kostbaar. Met een VR simulator kan een medewerker eenvoudig en veilig trainen. Gaat het mis? Dan probeert hij het gewoon opnieuw. Hieronder is een mooie video te vinden.
VR bij onboarding
Virtual reality kan ook worden ingezet bij het onboarding proces van nieuwe medewerkers. Als u actief bent in een technische sector, dan kunt u eenvoudig uw installateurs en monteurs laten oefenen met VR. We waren recent bij een klant die autospuiters aan het opleiden was. Het juist gebruik van de spuitmachines kost weken oefening. De verf moet namelijk niet te dun en ook niet te dik zijn. Met een VR-bril en een joystick kan de nieuwe medewerker blijven oefenen op verschillende auto-onderdelen. De software geeft direct feedback over het eindresultaat! Virtual reality onboarding is vandaag de dag dus al mogelijk!
Trainingen in virtual reality
Door de regels van de overheid worden organisaties gedwongen om kritisch na te denken over hun fysieke trainingen. Het inzetten van virtual reality is een geschikte en betaalbaar alternatief. Wel moet je als organisatie natuurlijk rekening houden met de kosten voor het ontwikkelen van een VR-training. De kosten voor het ontwikkelen variëren sterk. De complexiteit, mogelijkheden en grafische afwerking bepalen de prijs.
Geschikte VR brillen
Wellicht ken je de eerste 3D brillen nog. Dit waren van die kartonnen doosjes waar je je telefoon kon inplaatsen. De tijd heeft zeker niet stilgestaan. Veel fabrikanten bieden vandaag de dag moderne, snelle en prachtige 4K brillen aan. Een bekende en betrouwbare aanbieder is PICO. Er zitten wel verschillen tussen PICO VR headsets waar je goed om moet letten bij de aanschaf.
Zo heb je de keuze uit Pico G2 4K, de Pico G2 4K S en de Pico G2 4K Enterprise. De brillen zitten allemaal erg comfortabel, maar verschillen in functionaliteit en opties iets van elkaar. Laat je goed adviseren voor een expert welke past bij jouw situatie.
Toekomst van VR
Het is niet de vraag of, maar wanneer VR en AR een prominente rol gaan krijgen in de zakelijke wereld. We zien al steeds meer organisaties VR op kleine schaal inzetten. Zo zijn er in de zorg al 8 toepassingen. Wil je als organisatie innovatief zijn? Onderzoek dan hoe je VR in 2021 kunt gaan inzetten!