Vergelijk je page speed met de markt
Je page speed is heel belangrijk. Als jouw website een te lange laadtijd heeft, dan kost dit je bezoekers. Waarschijnlijk merk je zelf ook dat het gewoonweg irritant is als een website lang moet laden. Als dit veel langer duurt dan gemiddeld, dan ben je al snel geneigd om terug te gaan en gewoon een andere (vergelijkbare) website te bezoeken. Google heeft nu onderzocht hoe veel het je precies kost als jouw zakelijke website een slechte laadtijd heeft.
Flinke verhoging van je bouncepercentage
Een lange laadtijd zorgt voor een behoorlijke verhoging van het bouncepercentage. Hoe hoger je bouncepercentage, hoe slechter het is. Dit percentage geeft namelijk weer hoeveel mensen op jouw website terecht zijn gekomen en direct weer zijn vertrokken zonder even verder te kijken op je website. Volgens het onderzoek is er een duidelijke verhouding te zien tussen een langere laadtijd en een hoger bouncepercentage. Dit ziet er als volgt uit:
- Laadtijd tussen de 1 en 3 seconden: 32% toename van het bouncepercentage
- Laadtijd tussen de 4 en 5 seconden: 90% toename van het bouncepercentage
- Laadtijd van gemiddeld 6 seconden: 106% toename van het bouncepercentage
- Laadtijd tussen de 7 en 10 seconden: 123% toename van het bouncepercentage
Dit geeft toch wel aan hoe snel je bouncepercentage omhoog schiet met elke seconde dat je website langer moet laden. Dit zijn dus allemaal bezoekers die je kwijtraakt. Op basis van deze resultaten adviseert Google een laadtijd van 2 seconden. Dan hebben we in Europa een behoorlijk probleem, want het gemiddelde ligt op maar liefst 8 seconden laadtijd.
Nederland staat op de tweede plaats
Het onderzoek richtte zich ook op het vaststellen van de gemiddelde laadtijd van websites uit bepaalde landen. Nederland doet het hierin helemaal nog niet zo slecht. We staan op de tweede plek in de lijst. Duitsland staat op de eerste plek. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde laadtijd van websites in de onderzochte landen:
- Duitsland 8,1 seconden
- Nederland 8,6 seconden
- Spanje 8,7 seconden
- Israël 8,7 seconden
- Noorwegen 8,8 seconden
- Rusland 8,8 seconden
- Frankrijk 8,8 seconden
- Zwitserland 8,9 seconden
- Oostenrijk 8,9 seconden
- Groot-Brittannië 8,9 seconden
- Polen 9,2 seconden
- Italië 9,4 seconden
- Denemarken 9,5 seconden
- Zweden 9,5 seconden
- Finland 9,7 seconden
- Portugal 10,2 seconden
- Turkije 10,3 seconden
Nederland loopt dus 0,5 seconden achter op de nummer 1. Dat lijkt niet veel, maar het geeft wel weer dat er zeker nog iets te verbeteren valt.
Jouw page speed vergelijken met de markt
Natuurlijk is het belangrijk dat jij je concurrenten weet bij te benen als het om de page speed gaat. Als jouw website een langere laadtijd kent dan die van je gemiddelde concurrent, dan is de kans vrij groot dat je prospects verliest aan je concurrent. Je kunt de laadtijd checken van iedere website die je wilt. Voer de URL van jouw website in en noteer het resultaat. Voer vervolgens de URL’s in van je grootste concurrenten en vergelijk de page speed. Zo weet jij hoe jouw website presteert ten opzichte van die van je concurrenten.