Wanneer komt Meta (Facebook) met het metaverse?
Het Metaverse is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp geweest, waarbij Facebook en Microsoft beide beweringen deden. Maar wat is de Metaverse? En wanneer komt het hier? Facebook heeft aangekondigd de naam van moederbedrijf Facebook te veranderen naar Meta om aan te geven dat ze nu echt goed aan de slag gaan met de Metaverse. Wat kunnen we verwachten en, belangrijker nog, wanneer?
De basis van het Metaverse
De term ‘Metaverse’ is niet nieuw. Auteur Neal Stephenson wordt gecrediteerd met het bedenken van de term ‘Metaverse’ in zijn sciencefictionroman ‘Snow Crash’ uit 1992. Hierin stelde hij levensechte avatars voor die elkaar ontmoetten in realistische 3D-gebouwen en andere virtual reality-omgevingen. Sindsdien hebben verschillende ontwikkelingen mijlpalen gemaakt op weg naar een echte Metaverse. Het gaat verder dan de meeste mensen zich op dit moment voor kunnen stellen.
Wat voor Metaverse mogen we verwachten?
Metaverse is het internet van de toekomst. Het is een online virtuele wereld, waarin augmented reality, virtual reality, 3D holografische avatars, video en andere communicatiemiddelen zijn verwerkt. Naarmate de Metaverse zich uitbreidt, biedt het een hyper reële alternatieve wereld waarin je naast elkaar kunt bestaan. Beginselen van de Metaverse bestaan al in online game universums, zoals Fortnite, Minecraft en Roblox.
De bedrijven achter deze games hebben de ambitie om deel uit te maken van de evolutie van de Metaverse. Het is een combinatie van meerdere elementen van technologie, waaronder virtual reality, augmented reality en video waarbij gebruikers ‘leven’ in een digitaal universum. Het bijwonen van conferenties, concerten en evenementen of het maken van een wereldreis zonder je woning te verlaten: in het Metaverse is het allemaal mogelijk.
Wat gaat het doen met de afstand tussen mensen?
De Metaverse heeft veel voorstanders, maar er zijn ook tegenstanders. Nu al, in tijden van lockdown, zien we dat steeds meer mensen volledig online gaan leven. Zij gebruiken internet om contact te houden met anderen, maar zien totaal geen anderen meer. Online komen mensen dus nader tot elkaar, maar al het fysieke contact tussen mensen gaat verloren. Dit kan ervoor zorgen dat meer mensen eenzaam worden, terwijl de Metaverse juist eenzame mensen ook kan helpen zich minder eenzaam te voelen. Het is dan ook maar net hoe je het bekijkt en welk standpunt je aanneemt. Dat de Metaverse eraan komt, dat is een ding dat zeker is.
Wanneer kunnen we het Metaverse verwachten?
Mark Zuckerberg, de CEO van de nieuwe naam Meta (voorheen Facebook), schat dat het vijf tot tien jaar kan duren voordat de belangrijkste kenmerken van het Metaverse mainstream worden. Maar, aspecten van de Metaverse bestaan op dit moment natuurlijk al. Ultrahoge breedbandsnelheden, virtual reality-headsets en permanente altijd-aan online werelden zijn al in gebruik, ook al zijn ze misschien niet voor iedereen toegankelijk. Het is het doel van Mark Zuckerberg om de ervaring van het Metaverse voor iedereen betaalbaar te maken, zodat iedereen eraan deel kan nemen.
Blijft Facebook wel Facebook?
Ja en nee. Facebook blijft, zeker de komende jaren, gewoon het Facebook zoals we het gewend zijn. Er is alleen wel een belangrijk verschil. De laatste jaren is Facebook sterk gegroeid en ontwikkeld. Er zijn meerdere nieuwe functies gerealiseerd en bedrijven kregen meer mogelijkheden. De snelheid van ontwikkelingen zal afnemen. Mark Zuckerberg heeft aangegeven geen focus meer te leggen op Facebook en vol in te gaan zetten op het Metaverse. Facebook zal dus niet meer zo sterk veranderen en ontwikkelen als voorheen. Wil jij vooral het maximale voor je bedrijf uit Facebook halen? Volg dan een Facebook training bij ons.