Van zzp naar BV: wanneer doe je dat?
Eigen baas zijn is voor veel mensen een droom. Zelf je werkdagen bepalen, doet wat je leuk vind en alleen werken met/voor inspirerende klanten. Het aantal ondernemers in Nederland stijgt al jaren. De eerste stap die veel mensen ondernemen is dat ze zich inschrijven als zzp’er en zo beginnen. Je kunt ook voor een BV gaan of die later oprichten, maar waarom zou je dat doen?
In dit blog nemen we met je door wanneer je het beste kunt kiezen voor een bv oprichten. Veelal heeft het met risico’s te maken of fiscale redenen.
Risico’s van een eigen bedrijf
Door te gaan ondernemen neem je risico’s, soms grote en soms kleine. Denk hierbij aan het aangaan van leasecontracten, het aanschaffen van machines, maar ook bij het uitvoeren van je bedrijf. Stel je bent interim manager en je maakt een verkeerde beslissing, dan kan de klant een claim bij jou neerleggen. Als zzp’er ben je hoofdelijk aansprakelijk voor al je handelingen.
Dat betekend dat, mocht het helemaal mis gegaan zijn, de advocaat van de klant vrijwel alles van je kan afnemen. Stel dat door jouw beslissing er een megaschade ontstaat die veel groter is dan jouw omzet en zakelijke rekening, dan kan de advocaat ook beslag leggen op je privé bezittingen zoals je huis. De kans op zo’n megaclaim is klein, maar wel aanwezig. Als je als zzp’er dus te maken krijgt met belangrijke beslissingen, dan is de vraag of een eenmanszaak de beste optie is.
Risico’s in een BV
Als je kiest voor een BV (besloten vennootschap) dan ben je alleen aansprakelijk voor datgene dat in de BV zit (het vermogen en de waarde van de aandelen). We noemen dat beperkte aansprakelijkheid. Als bestuurder sta je boven de BV en ben je dus niet hoofdelijk aansprakelijk. Tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Denk daarbij aan fouten in de boekhouding, zwart geld ontvangen of liegen in het jaarverslag.
Kies dus voor het oprichten bv als je je risico wilt beperken en je privé vermogen buiten het bedrijf wilt houden. Eén BV is echter geen BV. Als je een BV wilt oprichten, dan moet je ook ook een holding BV oprichten. Vanuit deze holding ga je vaak werken in je BV (de werkmaatschappij). Het oprichten van deze twee BV’s is een standaard proces en kan veelal online plaatsvinden. Enkele voordelen van een BV zijn:
- Professionele uitstraling
- Mogelijkheid om hypotheek te verstrekken
- Eenvoudiger pensioen opbouwen
- Gebruik van de levensloopregeling
- Fiscale voordelen bij overlijden van de eigenaar
Fiscale voordelen
Een nieuwe ondernemer kan kiezen voor een eenmanszaak of een BV. Vroeger moest je 16.000 euro storten voor een BV, maar dat is nu niet meer. De afweging om te kiezen voor een BV hangt, naar risico, ook af van de winst die je verwacht te maken. Als zzp’er krijg je veel fiscale voordelen. Tot een winst van zo’n 140.000 euro per jaar is een eenmanszaak fiscaal gezien aantrekkelijker dan een BV. Komt u echter bijna tegen deze grens aan, dan kan een BV al interessant zijn.
Op deze wereld is niets zeker, behalve de dood en de belastingen.
Een BV kent ook vele fiscale voordelen. Je kunt geld gemakkelijker sparen, aandelen kopen als BV of dividend uitkeren. Voor iedere ondernemer en situatie zijn er wel fiscale constructies te bedenken. Laat je altijd goed voorlichten door een accountant of boekhouder.
BV of zzp?
De vraag wat jij dus nu moet doen kunnen wij lastig beantwoorden. Ben je bereid om veel risico te lopen en dat je mogelijk met je gezin op straat komt te staan? Kies dan voor een eenmanszaak of VOF. Wil je liever zekerheid, dan is een BV constructie voor jou geschikt.